Svært ved at trække vejret?
Når det at trække vejret helt ned i mellemgulvet gør ondt eller er svært, kan det være fordi du aldrig rigtig har trukket vejret godt og grundigt dybt ned i lungerne.
Det at trække vejret, kan gøre ondt. Det at trække livet ind, mærke livet – kan gøre ondt. Når det gør ondt, undlader vi at gøre det. Men vi kan ikke undlade at trække vejret. Vi kan ikke holde vejret hele tiden. Gør vi det, dør vi. Derfor er en naturlig reaktion på at trække vejret, når det gør ondt at gøre det på sådan en måde at vi trækker vejret så brystkassen næsten ikke bevæger sig. Små åndedræt, overfladiske, måske næsten lydløse indåndninger. Måske sukkende indåndninger. Måske helt lidende ind og udåndinger.
Når noget gør ondt undlader vi som oftest at udsætte os selv for det. Når det at trække vejret dybt ned i maven gør ondt, undlades det dybe naturlige åndedræt.
Når vi begynder at trække vejret uden at fylde lungerne helt ud med luft, så mindskes lungekapaciteten helt automatisk. Den nederste del af lungerne syg er hen, når den ikke bruges. Næsten som en muskel der ikke trænes, den svinder ind. På samme måde er det med lungen. Når den enkelte lungespids ikke bliver ekspanderet svinder den ind. Lungekapaciteten mindskes og man vil med tiden opleve at kunne få åndenød, smerter i skuldrene, ondt i ryggen ud for lungerne.
Oftest gør det også ondt i brystkassen, hvilket vil opleves som trykken for brystet og åndenød.
Når du aldrig trækker vejret på den naturlige måde, helt dybt ned i lungerne, kan at nervesystemet begynde at tro, at du udsat for fare. Når nervesystemet tror at du befinder dig i konstant fare vil det resultere i at din krop spænder op i de store muskelgrupper. Du bliver med andre ord i stand til at tage benene på nakken, kæmpe imod faren, truslen og komme væk fra det der truer med at udslette dig. Det der sker er er i bund og grund en stress-reaktion.
hvor det at kunne tænke på noget der gør dig rolig så du helt naturligt får lyst til at trække vejret, tage en dyb indånding, sukke eller gabe, vil have en beroligende effekt.
Det bedste er at trække vejret, når du oplever smerte inde i eller rundt om brystkassen. Men jeg ved godt at det lyder simpelt, men ikke føles simpelt.
Når vejrtrækningen gør ondt, så undlader du naturligvis at føre noget der før ondt. Også selvom det betyder at du må holde i gen på dit vejr. Også selvom det betyder at du må trække være på en næsten usynlig måde. En måde hvor man næsten ikke kan se, at du trækker vejret det. aen måde hvor du holder igen, holder igen for at tage livet ind og leve det.
Jeg vil gerne give dig indblik i, hvad der sker når du holder igen og ikke tillader dig selv at trække vejret.
Når det trykker på brystkassen og du har svært ved at trække vejret, kan du let gå i panik og blive urolig. Her vil kroppens muskler spænde sig sammen og rent fysiologisk passe på de indre organer i kroppen.
Det vil føles som om brystkassen og luftvejene presses sammen, hvilket de også gør. Når du kun trækker vejret overfladisk vil nervesystemet opfatte det sådan at der er fare på færde. Så spænder kroppen op. Musklerne trækker sig sammen, blodet i dine årer vil fordele sig sådan at det hovedsaglig vil være omkring organerne og især i musklerne.
Hvis det “bare” er en mental overbevisning, som handler om noget:
- du ikke kan se, men oplever som værende farligt
- som du skal til, men som du bliver nervøs over
- der fornemmes ubehageligt og gør dig utryg
- der giver dig følelsen af at være fanget
- mentalt som bliver ved med at gentage sig. Det kan være flashbacks der minder dig om noget ubehageligt du har været udsat for
Det er især musklerne, de store muskelgrupper i kroppen, eksempelvis musklerne i ryggen, maven og benene, som skal kunne klare at kæmpe eller løbe væk. Og dermed bringe kroppen udenfor fare.
Når truslen er noget psykisk noget man ikke kan se, spænder kroppen alligevel sammen på samme måde, som hvis du eksempelvis oplever
- en mand springe frem fra cykelskuret en mørk aften for at voldtage dig
- en tiger som sætter af for at springe på dig
- en klapreslange i færd med at krybe ind på sit bytte, dig
Prøv blot at lukke øjnene, en dag hvor du føler dug gost tilpas og forestil dig een af de tre ovenstående scenarier, se det for dig. Hvad sker der. Mærk følelsen og mærk hvordan der er kroppen reagerer.
Læg mærke til dit åndedræt, hvordan trækker du vejret?
Hvordan er dine indåndinger? Er de:
- små korte gispende vejrtrækninger?
- overfladiske, hvor kun brystkassen eller skuldrene bevæger sig?
- at det gør ondt i skuldrene når du trækker vejret?
Svært ved at trække vejret – uden det gør ondt – hvad gør jeg?
Du kan gøre mange ting, men de ting jeg har fundet ud af af ved selv at have døjet mange år med problematikken, giver jeg dig indblik i her:
- Lig dig ned på en hård madras eller på gulvet
- Prøv nu at folde dine hænder bag nakken
- Stik dine albuer så langt ud mod siden og ned ad som muligt
- Træk nu vejret så dybt du kan.
Træk vejret hele vejen ned til spidsen af lungerne og ned i maven i nogle minutter eller mere. Træk derefter vejret som du plejer. Forsæt om muligt øvelsen et par gange mere. Snart vil du opleve, at kroppen og dermed nervesystemet begynder at slappe af.
Hvis din krop igennem længere tid har følt sig truet, enten fordi:
- du er fanget i et farligt forhold
- du er blevet gjort ansvarlig for noget du ikke har gjort
- du har oplevet og/eller er udsat for incest, psykisk vold, materiel vold mm.
Så kan vejrtræknings øvelsen sandsynligvis være en midlertidig løsning men ikke en hjælp til at frigøre dig fra den relation eller situation du er udsat for.
Her kan jeg råde dig til at finde en dygtig klangbehandler, som kan tilbyde klangbehandling efter behandlingstypen: “Klang med Sjæl” eller “Klang med Flow”. Når du har fundet en dygtig behandler, skal du booke tid til mindst 3 behandlinger med klangskåle fordelt over 6 uger.